Pohárové rozčarování

08.08.2014 19:59

    Během několika dnů se rozplynul evropský sen. Čtyři české týmy bojovali o účast v evropských pohárech, všechny ve svých kvalifikačních dvojzápasech neuspěly a museli zkousnout hořkost porážky a je pravda, že všechny zaslouženě. Liberec, Plzeň, Mladá Boleslav a Sparta prohráli své zápasy a první tři jmenovaní se s evropou loučí úplně, Sparta má ještě šanci zabojovat o evropskou ligu. 

Sparta selhala kvalifikovat se do ligy mistrů. Byl to její cíl a po prvním utkání v Praze na stadionu Generali Arena v Praze si vezla do Švédska slibný dvougólový náskok, jenže ten nebyl nic platný. Po výhře 4:2 v Praze a prohře 0:2 ve Švédsku se s ligou mistrů loučí, protože gól vstřelený na hřišti soupeře má větší hodnotu. Prohra ovšem neznamená konec všech nadějí. Sparta jako poražený ze třetího předkola ligy mistrů si zahraje 4.předkolo evropské ligy.

Vedení klubu prohlašovalo jako předsezóní cíl základní skupinu ligy mistrů. Nebyl to nedosažitelný cíl. Výhra v lize s velkým předstihem a hlad po evropě předurčovaly Spartu k naplnění tohoto cíle a fanoušci se těšili na podobnou pouť jakou předvedla Plzeň minulý rok. Tým disponuje kvalitou, z opor týmu odešel pouze brankář Vaclík a byl nahrazen zkušeným Bičíkem z Liberce a doplněn nadějným Štěchem se zahraničními zkušenostmi. Sparta je finančně nejsilnější český klub, Pan Daniel Křetínský do klubu investoval nemalé částky za poslední roky. Proč se tedy Spartě nepodařilo se probojovat do základní skupiny ligy mistrů ba co víc, skončila už ve třetím předkole?

Sparta ukázala svoji sílu proti estonskému Tallinu, když doma zvítězila 7:0 a to nebylo naposled. Odvetné utkání, které bylo jen formalitou však napovědělo, že všechno není jak má být. Remíza v Estonsku byla pravděpodobně zapříčeněna dosti obměněnou sestavou a pravděpodobně opojným pocitem, že už přece o nic nejde, ale přesto se po sedmigólovém debaklu čekalo vítězství. První zápas se Švédy opět ukázal, kde je síla Sparty a to je na domácím stadionu. Po prvním gólu Malmö se pražané oklepali a nakonec vyhrály. Velké uspokojení z výsledku a spekulace o dalším předkole nevěstili nic dobrého. Sparta je venku slabá, ale ani bookemakeři ani fanoušci nevěřili, že se nepodaří postoupit. Kurz na postup Sparty byl 1,1 ku 1. Hráči železného klubu ovšem utkání hrubě nezvládli. Na hřišti jim ze všeho nejvíc chyběla bojovnost. Snaha o kombinační útočný fotbal byla sice sympatická, ale k dobrém výkonu to mělo daleko. Malmö bylo jasně lepší a jejich styl ve kterém hráči výborně mění nakopávaný agresivní fotbal s rychlou a přímočarou kombinací byl nad síly Sparty. Pražané si zpočátku vytvořili šance, ale po jejich neproměnění trestalo Malmö. Poté už byli naprosto neškodní a vypadalo to, že každý jejich dotek míče skončí nepovedenou přihrávkou nebo ztrátou míče. Zdržování hry na konci zápasu v podání švédů jen umocnilo depresi všech fanoušků a nemohoucnost hráčů něco s vývojem zápasu udělat a to nebudu rozebírat ani špatné střídání trenéra, které nedávalo vůbec žádný smysl. Pan Lavička je poměrně dobrý trenér, ale na odvetný zápas ve Švédsku svoje svěřence připravil špatně. Nejdůležitější chybou a důvodem prohry je nedostatek pokory. Hráči k zápasu přistoupili namyšlení a přílliš sebevědomí.

Věděli jsme, že jestli chceme hrát Ligu mistrů, tak zápasů bude hodně. Navíc na to máme kondici a kdybychom se na to vymlouvali, bylo by to takové... slávistické.

Obránce Švejdík si takto píchl do největšího rivala Slavie. Výrok by byl vtipný, pokud by Sparta vyhrála, ale po zápase spíš působí směšně a možná se měl spíš soustředit na soupeře než na popichování slavistických fanoušků, přecejen derby je daleko.

Studená sprcha přišla možná ve špatný moment. Evropská liga je stále velice lukrativní a točí se v ní spoustu peněz, ale Sparta měla navíc a musí se pořádně předvést v evropské lize, aby tohle zaváhání napravila.

Na obrázku stoper Ondřej Švejdík.

Diskusní téma: Pohárové rozčarování

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek